2011. július 15., péntek

Zűrös ügyek

Yoda értetlenül bámulta a körlevelet. Világéletében hadilábon állt a bürokráciával, majd' 900 éves fejjel pedig már nem áll neki átrágni magát azon a jogi útvesztőn, amit a Titkos Jedi Tanács hirtelen le akart nyomni a torkán. De most őszintén? Kinek van szüksége jogra egy olyan világban, mint az övé? Bánatosan kibámult az ablakon. Egy apró mocsári sikló esetlenül egyensúlyozott az ablakpárkányon. A háttérben pedig ott fortyogott Dagobah valósága. Egy örökké mozgásban levő, fülledt, örökké nedves felület. Mint egy miriadi sztriptíztáncosnő, Óhhh, azok a régi szép idők! Mennyi emlék! Bár ötven évesen lett jedi lovaggá, a letűnt ifjúkorának élményei még mindig élénken éltek elméjében. Volt mit kipihenni... Yoda agyának azt a területét, ahol dekadens ifjúságának emlékfoszlányait - igen, emlékfoszlányait, mert azokat nem lehet tisztességes emlékképeknek nevezni - szinte anyai szeretettel dédelgette, még a midikloriánok is messzire elkerülték. Egyszer három, kőkemény midiklorián vállalta, hogy körbenéz, mit is tartogat számukra Yoda elzárt elmeszobája. Ketten megőrültek a bent látottaktól, egy midiklorián pedig, a legkeményebb mind közül, két földig érő ásítás között csak annyit tudott könnyes szemekkel kinyögni, hogy azonnal felad egy hirdetést, hátha akad valahol az univerzumban egy tisztességes Sith lovag. ("Istenem, kérlek, könyörgök, azok a képek, istenem, Yoda Mester miéééért? Hol tanulta ezt a pózt???) Inkább ők, mint Yoda. Így a midikloriánok aznap megtanulták, hogy vannak titkok, amelyek mindenki számára jobb, ha titkok maradnak. Örökké.

Yoda újra erőt vett magán. Na, nézzük ezt a levelet! Hm, eddig tiszta, okés, még ezt is értem, de ez mi? Mi ez a tétel? De most miért csökkent? Ki a fene talál ki ilyen hülyeségeket? Na, jó elegem van!!! Yoda félrelökte a holografikus lapolvasót. Dühösen tárcsázott. A kommunikátor engedelmesen tette a dolgát. Egy álmos fej sziluettje bukkant fel a képernyő horizontján.
- Te vagy az Yoda? Hajnali három van!
- Igen Obi, én vagyok. Ne haragudj, hogy ilyenkor zavarlak, elfelejtkeztem az időeltolódásról!
- Semmi gond Mester! Miben segíthetek öreg barátom?
- Te Obi, megkaptad a bérpapírodat? Mik ezek az új tételek?
- Mindjárt nézem. Pillanat. Áhá, meg is van. Mi vele a gond?
- Miért lett kevesebb a nettóm? Miért növekedett az adóalapom? Nem értem... Miért kell mindent túlbonyolítani?
-  Yoda, te nem járatod a Jedi Közlönyt? Az előző számban volt benne az új adótervezet. Egysávos 16%-os adózás, gyermekek után járó kedvezmények, egyéni vállalkozó jediknek új szabályozás, Sith lovagoknak új TB rendszer satöbbi-satöbbi...
- Jó, jó értem én, meg nem is. Látom, hogy mozog a szád, de akkor most mi van?
- Az van, hogy már nincs sávos adózás Yoda, így mindenki 16%-al adózik, így aki magasabb fizetésbesorolásban van, az több pénzt visz haza. Csökkent az adójóváírás, így csökkenhetett a nettód is.
- Ja, akkor már értem miért lett 5000 kredittel kevesebb a fizum. Te Obi, figyi, fizeted még a szakszervezeti tagsági díjat?
- Á, már évek óta nem. Semmit nem csinálnak. De most komolyan, ki lenne olyan hülye, hogy újból bevállaljon egy komolyabb Jedi tüntetést a Sith-ek ellen? A múlkori is eléggé véresre sikerült.
- Ja, hallottam róla. Na, de aki hülye haljon meg, nem?
- Hháháhhá, jól mondod Yoda! Mester, van neked gyereked? Igénybe vehetsz utánuk egy csomó kedvezményt!

Yoda méregzöld színe a kérdés után világoszöldre sápadt.
- Muszáj ezt Obi minden alkalommal elsütni? Bizalmas információként kellene kezelned!
- Ó, Yoda, úgy látom ingoványos talajra érkeztünk...háháháhá.
- Na, ez meg a másik szakállas vicc. Ingoványos...
- De Mester, te költöztél a Dagoba rendszerbe, az Ingovány utca 12-be. Na, de térjünk vissza a gyerekek kérdésére, szóval egész komoly adókedvezmény jár utánuk....
- Nem. - válaszolta Yoda összeszorított fogakkal.
- Nem? Miért nem? - kérdezte Obi tettetett komolysággal.
- Csak nem. És kész. Punktum.
- Yoda!? Mi folyik itt? Valamit eltitkolsz?
- Úgy teszel, mint ha nem tudnád! Ha neked is lenne 108 rendbeli tartás elmulasztása 838 évre visszamenőleg kamatostól, akkor te sem forszíroznád ennyire a gyerekek után járó adókedvezményt. Szerinted mi a francért jöttem erre a lepukkant bolygóra. Tudod, te mennyire hiányzik, hogy csapból folyjon a víz? Itt mindenhonnan folyik... Te meg mit röhögsz? Mi???
- áháháháháhááháháháháháhháháháhháááááhááhááá.......huhu-áháháháháháháháá - Obi lebucskázott az ágy széléről.

Yoda lekapcsolta a kommunikátorát. Hülye kis pöcs! Hehehehehehe. Nem tudott haragudni Obira. Rendes srác ő alapvetően, és olyan kegyetlen vidámsággal tud nevetni, hogy akaratlanul is azon kapja magát mindenki, hogy vele együtt nevet. Yoda arcán is szétterült a mosoly. Végül is megérte felhívni. Tulajdonképpen lehet, hogy megérné kimenni vállalkozásba, és EVA-zni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése